A király visszatért

A király visszatért

Az elmúlt hétvégén a dunaharaszti sportcsarnokban megrendezett 9.Final24 mérkőzéseivel lezárult a 2020/21-es bajnoki évad a Pest megyei kézilabdabajnokságokban. Pénteken az I. osztály bronzmérkőzései, szombaton pedig az I. és II. osztály döntői szerepeltek a programban. Lássuk a találkozók rövid összefoglalóját, és hogy idén kik nyerték a Pest Megyei Kézilabda Szövetség különdíjait.
A férfi I. osztályban Csömör KSK II - Solymári SC találkozót rendeztek a 3. helyért. Bár a csömöriek sokáig keményen tartották magukat kemény küzdelemre kényszerítve ellenfelüket, a mai gyors kézilabdában meglepően kevés gólt hozó találkozón végül érvényesült a papírforma, és az utolsó mérkőzésén a kispadon ülő edzőjüktől győzelemmel és bronzéremmel búcsúzhattak a solymáriak (21:18).
A hölgyeknél annál változatosabban alakult a Dunavarsányi TE - Százhalombattai KE mérkőzés. Az első játékrész után (12:16) úgy tűnt, hogy a battaiak akár könnyed sikert is arathatnak; a szünet után azonban alaposan megváltozott a játék képe. A dunavarsányiak összekapták magukat és míg nekik szinte minden sikerült, addig ellenfelük rengeteget hibázott. Mindez pedig nem eredményezhetett mást, mint azt, hogy a hajszál híján döntőbe kerülő varsányiak a félidei -4-ből a második félidőben magabiztos és eredményes játékkal +4-et csinálva (30:26) sikerrel vigasztalódva 3.helyen zárták a bajnokságot.
A hölgyek másodosztályú döntőjével kapcsolatban a beharangozóban olvashatták a „fiatalság kontra rutin” kitételt. Nos - bár nem volt egyszerű dolga - előbbi (Moyra-Budaörs Handball II) végülis szinte végig vezetve legyőzte utóbbit (Gyáli BKSE) 21:18-ra, kivívva ezzel a feljutást az I. osztályba; az egyértelműen a feljutásra pályázó gyáliaknak pedig erre legalább még egy évet még várniuk kell.
Az uraknál a Váci FKA igazi erődemonstrációt tartott, így a mérkőzés lényegi kérdései igen hamar eldőltek. A Tápiószele játékosai küzdöttek becsülettel, de nem volt ellenszerük riválisuk elsöprően magabiztos játéka ellen, így pedig a papírforma alapján előzetesen is esélyesebbnek számító váciak 37:13-as magabiztos sikerükkel teljesen megérdemelten jutottak fel az I. osztályba. (És csak halkan tesszük hozzá: korántsem lenne meglepő, ha jövőre újabb osztályt ugranának.)Ha azt mondtuk, hogy az uraknál papírforma elsőség született a másodosztályban, akkor ugyanezt kell kijelentenünk a női I. osztály esetében is. Ráadásul itt hozzá kel tennünk még azt is, hogy a favorit gödiek 100%-os rajt-cél győzelmet arattak, 21 mérkőzésből 21-et nyerve. A fináléban a sokak számára váratlanul bejutó mogyoródiak próbálták tartani a lépést riválisukkal, de mintha két különböző súlycsoportú ökölvívó került volna szembe egymással a ringben. A lényegi kérdések már az első játékrészben eldőltek, a szünet után már csak a végső különbség volt kérdéses. A gödiek végül 33:16-ra győztek, feltéve ezzel a koronát egész éves teljesítményükre.
Ha az ökölvívásban a nehézsúly a „királykategória”, akkor mindenképpen áll ez a megállapítás az idei férfi I. osztályú döntőre. Két felkészült, elszánt, keményen küzdő rivális találkozott a fináléban, mégpedig a Bugyi SE és a Gyömrői VSK csapatai. A helyenként feszültségtől sem mentes; a játékot tekintve legalább NB II-es színvonalú, a nézőtéri „teljesítményt” nézve pedig mindenképpen NB I-es hangulatú összecsapáson volt minden: kapusbravúrok, kiváló védekezés, szép megoldások, nagy gólok, keménység, egyszóval a kézilabda sava-borsa. Az egyértelműen az NB II-re pályázó vetélytársak férfias összecsapásából végül a sikert jobban akaró és kevesebbet hibázó Bugyi SE gárdája jött ki jobban, 25:19-es sikerével vívva ki a feljutást. A gyömrőieknek a két évvel ezelőtti 4.hely után ezúttal az ezüstérem jutott, de biztosak lehetünk, hogy a 2021/22-es szezonban újra harcban lesznek a bajnoki címért.
A bajnokságok gólkirályai:
Női felnőtt II. osztály: Bocskai Boglárka (Gyáli BKSE)
Férfi felnőtt II. osztály: Andó Pier (Pásztói KC)
Női felnőtt I. osztály: Gyetván Krisztina (Gödi SE)
Férfi felnőtt I. osztály: Kmety Ádám (Domony KSE)
Az év Pest megyei edzője, a Sulyánszki Dezső-díj kitüntetettje: Kovács Dorina, a Ráckeve VKSK utánpótlástrénere.
Összegzésként ennyit az idei Final24-ről; zárszóként pedig tegyük még hozzá: tavaly a Covid19 átírta ugyan a forgatókönyvet, és ideiglenesen győzni tudott a kézilabda felett; idén azonban szerencsére a kézilabda visszavágott, újra összehozva a 9.Final24-en a Pest megyei kézilabdás családot Dunaharasztiban. És ennek a családnak az elkötelezett tagjai mivel is búcsúzhatnának az idei bajnoki évtől? Igen, jól gondolja a kedves olvasó: köszönjük, Dunaharaszti; és találkozunk jövőre a tizedik, jubileumi Final24-en!